Grattis alla medlemsföreningar!

Det här är ett pris till hela landsbygden! Att vara på plats i Stockholm och få vara med, som representant för den ideella verksamheten, för att ta emot priset kändes helt fantastiskt! Läs mer om priset här: helasverige.se

Som ni ser på bilden medföljde en prischeck på 10 000 kr. Dessa pengar är grunden till instiftande av ett pris till bästa landsbygdsprojekt. Mer information om utformningen av priset kommer framöver.

Det finns även förslag att till våren fira denna fina utmärkelse genom ett arrangemang tillsammans med Ronneby kommun. Tanken är att visa upp respektive Samhällsförening och skapa feststämning på Torget eller Brunnsparken med Landsbygden i fokus. Fundera gärna på vad din samhällsförening eller samhälle skulle vilja visa upp. Tillsammans kan vi bjuda på en provsmakning av allt det fantastiska som finns hos oss!

Under sommaren erbjöds fem ungdomar att sommarjobba som unga kommunutvecklare. Representanter från Kommunbygderådet fick möjlighet att träffa dem och diskutera ungas inställning och syn på landsbygden. I november bjuds vi också in att lyssna på deras slutrapport och flera goda tankar och idéer redovisades. Utformning av arbetet med ungar och ungars roll i föreningsliv och landsbygdsfrågor fortsätter under 2023.

En tillbakablick av besöksmål: På tur på Backaryd/Hallabros byasklingor – Allsång i Eringsboda – Belganets vackra julbelysning.

I november genomfördes även Brännpunkt Landsbygd på Björketorps gård.

En helt fantastisk dag, som genomfördes i samarbete mellan Blekinges kommuner, Länsstyrelsen, Länsbygderådet, Musik i Blekinge samt SydostLeader.


Syftet med dagen var att ge inspiration och kunskap om landsbygdsfrågorna som berör, att ge goda exempel och visa på möjligheter som går att skapa om man får de rätta förutsättningarna.

Det lyckades mycket väl och vi hoppas på en fortsättning även nästa år.


Avslutningsvis önskar jag er alla en God Jul och Gott Nytt År.

Helena Carlberg Andersson, ordförande