Hej alla medlemsföreningar! 

Året 2021 börjar närma sig sitt slut och jag ska försöka återge några av alla höjdpunkter under året. Fram till sommaren höll pandemin oss i schack och vi i styrelsen fortsatte med digitala möte.  RonnebySlingor, med fantastiska upplevelse från hav till skog i ett välpaketerat koncept var mycket  välkommet, även om invigningen blev annorlunda än planerat. Kika gärna in på hemsidan ronneby.se/ronnebyslingor (nytt fönster). 

I slutet av augusti kunde vi, efter vaccinationer, äntligen träffas fysiskt och då på vackra pensionat Järnavik. Så härligt! Mötet efter bjöd vi in två nyanställda tjänstemän från Fritidsenheten, Peter Parnfelt som arbetar  med föreningar och bidrag och Daniel Svensson, som bl a ansvarar för kommunens badplatser. Det var även  deras första föreningsbesök och det blev ett givande möte för alla och nya samarbetes ytor skapades.  Den 15 oktober åkte vi i styrelsen, tillsammans med ett gäng tjänstemän från kommunen, på en busstur till  Olofström, som åter igen i år lyckades bli till årets friluftskommun. Vi började med ett intressant föredrag  av Gunda Jeppsson i Farabol skola och åkte sedan vidare till Halens friluftsområde för att höra om hur  arbetet för att bli årets friluftskommun gått till från landsbygdsutvecklare Karoline Mattsson och  friluftssamordnare Daniel Ottosson. Vi passade även på att gå över den magiskt vackra hängbron – Frickabron. 

Försköningspengar har även i år delats ut till olika projekt på landsbygden. Nystartsjobbarna har hjälpt till  med underhåll i byarna, nya badbryggor har kommit på plats, bänkar, grillplatser, skyltar och mycket annat  har det också räckt till när arbeten förstärkts av ideella krafter. Till advent utökades julbelysningen – denna  gång i Kuggeboda. Ett träd utanför skolan, som nu åter är i bruk, lyser nu upp decembermörkret.  Det finns så mycket energi och kraft i våra byar, som behöver uppmärksammas och hyllas. Här kommer  några foto till som visar på det – en fantastisk gåva med landsbygdens läckerheter, som jag fick efter invigt Nordensköldsparken i Eringsboda i somras och invigningen av postboden Konselille i Belganet. Båda dessa  arrangemang drog folk – ett hundratal i Eringsboda, där det ordnades med underhållning och servering  under hela dagen och i Belganet, där ett 30-tal personer samlades på en grusväg för att äta nygrillad korv  och lyssna på historien om den lilla postboden. Landsbygden är fantastisk! 

Avslutningsvis önskar jag er alla en God Jul och Gott Nytt ÅrStort tack alla landsbygdsvänner för ännu ett fantastiskt år! Nästa år siktar vi på att Ronneby ska  försöka bli årets landsbygdskommun. Ni hänger väl på?  

Helena Carlberg Andersson, ordförande