Hej alla medlemsföreningar!

Året 2020 börjar närma sig sitt slut och det tror jag vi alla ser fram emot. Det har varit ett år med utmaningar och prövningar, oro och ängslan – många har känts sig ensamma när mycket av det vi gör gemensamt inte har kunnat genomföras. Nu hoppas vi att detta år endast blir ett minne att tala om och att 2021 väntar på oss med nya krafter och förväntningar. Förhoppningsvis kan vi ändå ta med oss saker vi lärt oss under denna besvärliga tid, som kanske kan underlätta för oss i framtida föreningsarbete. Jag upplever ändå att det har funnits mycket positiva krafter igång under detta år – Ronnebyslingor har varit ett projekt som har hållit många i kommunbygderådet sysselsatta och där börjar projektet ta form inför kommande invigning den 23 maj i Karlsnäs. Ute i byarna har det funnits aktiviteter, där det har varit möjligt att träffas utomhus för gemensamt arbete bl a Eringsboda, som hållit igång sitt projekt Togölen och Nordensköldsparken. Det har verkligen blivit ett lyft för samhället och väl värt ett besök!

Kommunbygderådet har även haft möjlighet att under hösten bekanta oss med vår nya landsbygdsutvecklare Daniel Granello. Han har snabbt satt sig in i landsbygdsfrågorna och det som är på gång. Vi upplever att Daniel är en fantastisk resurs, som redan är väl förtrogen med sitt arbete och se nya möjligheter och lösningar. Daniel har framfört önskemål om att få komma ut och besöka föreningar och min tanke som ordförande var att göra detta under 2020, men nu kanske detta kan ge oss möjligheter att göra detta tillsammans under 2021. Vi ser fram emot att jobba vidare tillsammans med Daniel kommande år, då även det nya landsbygdspolitiska programmet i kommunen ska ta form.

Försköningspengarna kommer att falla landsbygden till godo även nästa år. Vi kommer att få tillgång till en arbetsledare med upp till tolv nystartsjobbare under perioden januari-november 2021. Tidigare underhållsplaner och ansökningar kommer att ligga till grund för deras arbete, men även färdigställande av Ronnebyslingor, samt även underhåll av dessa. Röjning, klippning, målning, enklare snickeri mm är bara några förslag på vad detta gäng kan vara behjälpliga med, så hör gärna av er om ni har några förslag och idéer eller gör en ansökan direkt. På hemsidan www.ronnebykommunbygderad.se finns blankett, som föreningen fyller i vid ansökan om försköning.

Jag vill passa på att rekommendera Hela Svergie ska levas hemsida: www.helasverige.se, där det finns mycket matnyttigt för föreningar. Under fliken Vad vi gör hittar du Servicebanken. Kicka gärna in där och ta del av alla tips och idéer som säkert också kan vara hjälp för ert föreningsarbete. 

Vi kommet troligtvis fortsätta att få vara digitala i början av 2021, men vi återkommer med inbjudan till årsmöte och hur vi väljer att genomföra detta.

Avslutningsvis önskar jag er alla en God Jul och Gott Nytt År.
Det är med stor glädje jag har följt alla glädjerop och hyllningar i sociala media när julbelysningen tändes i Johannishus, Listerby, Saxemara, Eringsboda, Hallabro, Backaryd och Bräkne-Hoby. Ett fantastiskt projekt som har lyckats fläta ihop landsbygd och stadskärna, så många känner stolthet att vara invånare i Ronneby kommun.

Stort tack alla landsbygdsvänner för ännu ett fantastiskt år!

Helena Carlberg Andersson, ordförande