Av STINA PETTERSSON, Commersen
ÖLJEHULT. Det satsas allt mer på kollektivtrafik och folk ska ställa bilen för att åka kollektivt. Det är dock inte möjligt i Öljehult. Där måste de till och med ha bil för att ta sig till bussen.
Utan förvarning ändrades busstidtabellen för bussarna som kör förbi Öljehult över en natt sommaren 2013. Helt plötsligt gick det bara en enda tur från busshållplatserna till Ronneby och den gick vid sex på morgonen. Tillbaka gick det ingen tur.

Magnus Olofsson och Tommy Kalmteg

Magnus Olofsson och Tommy Kalmteg

Åtta kilometer
Sedan dess har invånarna i Öljehult kämpat för att få åka buss. En klen tröst blev några nya stopp som lades till på sträckan mellan Ronneby och Tingsryd men det är fortfarande åtta kilometer mellan hållplatsen i Hallabro där bussen stannar och nästa stopp som är Ebbamåla. Mellan dem bor det människor som nu måste ta bilen till bussen och skjutsa sina barn till hållplatserna. Att gå eller cykla är inte att tänka på eftersom hållplatserna ligger längs en tungt trafikerad väg med hög hastighet och där lastbilarna kör förbi hela tiden.
– Det påverkar framför allt barn som ska åka till skolan, säger Magnus Olofsson, sekreterare i Öljehults samhällsförening.
I en familj i området har dottern nyligen börjat gymnasiet. För att hon ska kunna åka bussen till skolan måste hennes föräldrar skjutsa henne fem kilometer och sedan hämta henne när hon kommer från skolan.
– De kör två mil varje dag. Ibland hämtar de även sin pojke. Då blir det tre mil, säger Olofsson.
Tommy Kalmteg, ordförande i samhällsföreningen, hyr ut lägenheter i Öljehult. Sedan bussen slutade stanna där har han svårt att få nya hyresgäster och en flyttade eftersom hon inte längre kunde åka buss. Hon kunde inte ta sig till hållplatsen.
Som argument för att bussen slutade stanna på sträckan har de fått att turen skulle gå fortare för att få fler att åka och att det inte var många som hoppade på bussen på de stopp som tagits bort.
– Men då känns det som att de talar emot sig själva. Om få åker borde det inte ta så lång tid att släppa av folk, säger Magnus.

Säger sin mening
Nu har Öljehults samhällsförening skickat in ett yttrande till Region Blekinges kollektivtrafikmyndighet i samband med att ett trafikförsörjningsprogram ska tas fram.
– Vi får se om politikerna tar någon notis om detta. Vi har gjort vår röst hörd och får se om det blir någon ändring, säger Kalmteg.
Tidtabellen som gäller nu gör det fram till sommaren, så innan dess kommer det antagligen inte att ske någon förändring. Samhällsföreningen kommer dock att kämpa tills de får tillbaka sina stopp igen. När de gjorde en namninsamling i protest fick de ihop nästan 80 namn och enskilda familjer har också lämnat sina synpunkter på problemet.
Föreningen har tidigare varit i kontakt med Sören Bergerland, trafikdirektör på Region Blekinge. Commersen har försökt nå honom för en kommentar.

Text & foto: commersen.se