I Ronneby kommun är vi bortskämda med att vi har allt. En rofylld skärgård, magnifika dalgångar, slingrande grusvägar genom de vackraste haglandskap. Här vandrar man i historiska ekskogar, lummiga bokskogar eller vilda urskogar. Oavsett vad du väljer möts du av höga naturvärden och goa människor. Många menar att det är just den unika föreningen mellan skog, hav och befolkning som gör Ronneby kommun så fullkomlig. 

Livslust varje dag Om känslan när paddeln når vattnet i den sköna naturen runt Karlsnäsgården med sina fina kanotleder och grillplatser, vill vi prata mer om. Vi vill berätta om vilken utmaning en tuffare kajaktur i Ronneby skärgård kan vara. Vi kan inte prata nog om det lugn som en fikastund på en av våra vackra öar ger. Vi vill uppmana till att dra ut på äventyr på någon av våra vandringsslingor. Kanske sova över i ett vindskydd, laga frukost och middag över öppen eld. En dröm är att kunna erbjuda en kunnig guide som kan följa med på turen. Historierna om fisketurer i sjön eller gäddfiske i havsviken vill vi förmedla. Om känslan, dofterna, vyerna när man tar sig fram på cykel eller häst genom makalösa gammelskogar, på ljuvliga stigar i bokskog eller på slingrande grusvägar genom gröna hagar och blomstrande ängar, berättar vi gärna och ofta. Vi glömmer heller inte att berätta om att resan genom Ronneby kommun också innebär att pausa vid ljuvliga smultronställen, handla i gårdsbutiker fyllda med godsaker, äta gott på restauranger och lockas av gofika på kaféerna. Eller hur gott den nymjölkade mjölken du dricker direkt ur glasflaskan, smakar en solig eftermiddag på picknickfliten. 

Gästfrihet året om Ronnebyslingor uppmuntrar besökaren att upptäcka Ronnebytraktens smultronställen, att bli en del av ett spännande folkliv, att uppsöka enskilda badvikar, att hitta sin egen favoritplats och att pussla ihop egna favoritstråk. Sedan lägger vi till rik historia, spännande bygdehistorier och magiska förhistoriska platser. Allt detta som är Ronneby för oss som bor och verka här. Det är allt detta som Ronnebyslingor vill berätta om. 

Låt ditt smultronställe bli Ronnebyslinga Ronnebyslingor vill använda sig av berättelsernas kraft. Personliga berättelser från de som finns nära. Det är dessa berättelser som bygger kulturen, som lyfter vardagen och ger oss mening. Därför är Ronnebyslingors mest värdefulla del byaslingor. Slingor där varje by plockar fram och visar de smultronställen som gör just dem stolta och som de vill dela med sig av. De slingor och/eller platser som just din by vill bjuda in besökare och grannar till. Till den plats på jorden som för er är naturens och kulturens finrum. 

Vill ni vara med och utveckla er byaslinga? 

Kontakta projektledaren Ola Johansson, e-post: ola.johansson@ronneby.se telefon: 073 861 32 72 eller Kommunbygderådets ordförande, Helena Carlberg Andersson, epost: helena.carlbergandersson@ronneby.se telefon: 0703 963 659